De moed om vrienden te maken: de reis van Onne en Zeker

Deel Avontuur

Onne was net verhuisd naar een nieuwe stad en hij voelde zich angstig om op een nieuwe school te beginnen. Hij had altijd moeite gehad om vrienden te maken en de gedachte om helemaal opnieuw te moeten beginnen was ontmoedigend. Toen hij naar de school liep, voelde hij zijn hart bonzen in zijn borst.

Zeker, zijn oudere zus, merkte zijn nervositeit op en vroeg hem wat er aan de hand was. Onne vertelde haar over zijn angsten om op een nieuwe school te beginnen en geen vrienden te maken. Zeker luisterde geduldig en herinnerde hem vervolgens aan de vijf transformaties waarover ze hadden geleerd.

“Onthoud Onne, de eerste transformatie is het negeren van de stem van onzekerheid. Laat je angsten en twijfels je niet beheersen,” zei Zeker.

Onne knikte, maar hij voelde zich nog steeds nerveus. Toen ze de school binnenliepen, merkte hij hoe anders alles was dan zijn oude school. De gangen waren langer en de klaslokalen waren groter. Hij voelde zich nog nerveuzer.

Maar toen herinnerde hij zich de tweede transformatie – om de stem van onzekerheid te gebruiken als amusement en inspiratie. Hij begon te lachen om zijn nervositeit en dacht na over hoe hij dit gevoel kon gebruiken om zichzelf te motiveren om nieuwe vrienden te maken.

Toen ze hun klaslokaal binnenkwamen, zag Onne een meisje alleen aan een bureau zitten. Hij kon de eenzaamheid in haar ogen zien en hij vroeg zich af of ze zich net zo bang voelde als hij. Hij aarzelde even, maar toen herinnerde hij zich de derde transformatie – om geleid te worden door de stem van zekerheid.

Onne liep naar het meisje toe en stelde zich voor. Haar naam was Lily en ze was net verhuisd naar de stad. Onne kon zien dat ze opgelucht was dat ze iemand had om mee te praten, en ze werden al snel vrienden.

In de weken daarna werden Onne en Lily onafscheidelijk. Ze lachten, speelden en verkenden samen hun nieuwe stad. Onne had het gevoel dat hij eindelijk een vriend had gevonden die hem begreep.

Maar toen, op een dag, hoorde hij enkele jongens in zijn klas die Lily belachelijk maakten. Ze plaagden haar over haar kleren en haar haar. Onne voelde een golf van woede en wilde hen confronteren, maar hij wist niet wat hij moest doen.

Hij wendde zich tot Zeker en vroeg haar om advies. Ze herinnerde hem aan de vierde transformatie – om actie te ondernemen. Onne wist dat hij voor Lily moest opkomen en de jongens moest laten zien dat pesten niet acceptabel was.

Hij liep naar de jongens toe en zei dat ze moesten stoppen. In eerste instantie probeerden ze hem weg te duwen, maar Onne stond zijn mannetje. Hij legde uit dat Lily zijn vriendin was en dat hij niet zou tolereren dat iemand haar slecht behandelde.

Tot zijn verbazing verontschuldigden de jongens zich en vroegen ze zelfs om met hen te spelen. Onne realiseerde zich dat mensen soms gewoon herinnerd moesten worden aan wat goed en fout was.

Toen de dag ten einde liep, herinnerde Onne zich de vijfde transformatie – om bevriend te raken met de twee innerlijke stemmen. Hij besefte dat hij nooit helemaal van zijn angsten en onzekerheden af kon komen, maar wel ermee kon leren leven. Hij was trots op zichzelf omdat hij opkwam voor zijn vriend en nieuwe vrienden maakte in zijn nieuwe stad.

Vanaf die dag had Onne meer vertrouwen in zichzelf en zijn vermogen om vrienden te maken. Hij wist dat hij de moed had om elke uitdaging aan te gaan die op zijn pad kwam, zolang hij zich de vijf transformaties herinnerde.

Het einde.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?