Onne en curiteit: een les in empathie

Deel Avontuur

Onne en Zeker liepen op een ochtend naar school toen ze een luide ruzie hoorden uit een nabijgelegen park. Ze gingen op onderzoek uit en troffen twee jongens aan, Alex en Sam, die tegen elkaar schreeuwden. Onne voelde zich meteen ongemakkelijk, terwijl Zeker kalm en verzameld leek.

“Wat is hier aan de hand?” vroeg Zeker.

“Hij nam mijn bal aan en zal hem niet teruggeven”, schreeuwde Alex.

“Dat komt omdat hij het in de eerste plaats van me heeft gestolen”, antwoordde Sam.

Onne voelde zijn onzekerheid de overhand nemen, waardoor hij zich wilde terugtrekken en het conflict helemaal wilde vermijden. Maar Zeker nam de leiding en herinnerde Onne aan de vijf transformaties die ze samen hadden geleerd.

“Laten we de tweede transformatie gebruiken,” zei Zeker. “We kunnen inspiratie vinden in deze situatie en het gebruiken om deze jongens te helpen elkaar te begrijpen.”

Onne aarzelde maar vertrouwde Zeker. Ze benaderden de jongens en Zeker vroeg hen om hun kant van het verhaal te vertellen. Alex legde uit dat hij de bal in het park vond en ermee begon te spelen. Sam zag hem ermee spelen en zei dat het zijn bal was die hij daar eerder had laten liggen.

Onne zag de frustratie op de gezichten van beide jongens en voelde dat hij de situatie vanuit beide perspectieven begon te begrijpen. Zeker gebruikte vervolgens de derde transformatie en moedigde de jongens aan om zich te concentreren op de positieve aspecten van de situatie.

“Jullie houden allebei van spelen met de bal, toch?” zei ze. “Waarom spelen jullie niet samen en delen jullie de bal? Op die manier kunnen jullie allebei plezier hebben en ervan genieten.”

De jongens keken elkaar aan en Onne zag de spanning afnemen. Ze begonnen voorzichtig samen te spelen en Onne voelde een gevoel van opluchting over hem heen komen. Zeker gebruikte vervolgens de vierde transformatie en vroeg de jongens om actie te ondernemen om hun hernieuwde vriendschap te verstevigen.

“Waarom wissel je geen telefoonnummers uit zodat je toekomstige playdates kunt plannen?” stelde ze voor.

De jongens stemden toe en Onne zag een oprechte glimlach op hun beider gezichten. Ze wisselden nummers uit en nodigden zelfs Onne en Zeker uit om na schooltijd met hen mee te spelen in het park.

Toen ze wegliepen uit het park, bespraken Onne en Zeker wat er zojuist was gebeurd. Onne realiseerde zich dat hij door de vijf transformaties te gebruiken zijn onzekerheid had kunnen overwinnen en een conflict had kunnen helpen oplossen.

“Empathie en begrip zijn essentieel voor het oplossen van conflicten,” zei Zeker. “Als we onszelf in de schoenen van iemand anders kunnen plaatsen en dingen vanuit hun perspectief kunnen bekijken, kunnen we oplossingen vinden die voor iedereen werken.”

Onne knikte en voelde zich dankbaar voor de les die hij had geleerd. Hij wist dat hij de vijf transformaties in zijn eigen leven kon gebruiken om zijn onzekerheden te overwinnen en een beter mens te worden.

Het einde.

Onne en Zeker hadden een waardevolle les geleerd in empathie en het begrijpen van de perspectieven van anderen. Ze hadden de vijf transformaties gebruikt om een conflict tussen twee jongens op te lossen en hadden daarbij nieuwe vrienden gemaakt. Door hun reis konden jonge lezers leren empathie en begrip te gebruiken om conflicten op te lossen en hun onzekerheden te overwinnen.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?