Onne en Zeker: angst en angst overwinnen

De verhaaltjes leeftijd 4+ zijn opzettelijk in – voor ouders begrijpelijke taal – geschreven. Er is dus (bewust) extra uitleg nodig tijdens het voorlezen aan de kleintjes. Dit zorgt voor een extra ouder-kind band. 

Deel Avontuur

Er was eens een jongetje dat Onne heette. Hij was een vriendelijke en nieuwsgierige jongen die graag nieuwe dingen leerde. Soms voelde hij zich echter nerveus en bang, vooral als hij op school een grote test moest afleggen.

Op een dag merkte Onne’s zus, Zeker, dat hij zich angstig voelde. Ze vroeg hem wat er aan de hand was en Onne vertelde haar over de test. Zeker luisterde aandachtig en vertelde Onne vervolgens over de vijf transformaties. Ze legde uit dat iedereen een stem van onzekerheid en een stem van zekerheid in zijn hoofd heeft.

Zekertold Onne dat de eerste transformatie is om de stem van onzekerheid te negeren. In plaats daarvan zou hij moeten proberen het te gebruiken als inspiratie en amusement, net als een domme grap. Onne begreep het eerst niet, maar Zeker gaf hem een voorbeeld. Ze zei: “Stel je voor dat het stemmetje in je hoofd zegt: ‘Je gaat de test niet halen.’ Stel je nu een grappige stem voor die zegt: ‘Oh nee, de hemel valt!’ Welke maakt je aan het lachen?” Onne giechelde en zei: “De grappige stem!”

Vervolgens sprak Zeker over de tweede transformatie. Ze zei dat Onne moet proberen de stem van onzekerheid als inspiratiebron te gebruiken. Hij moet nadenken over wat de stem hem probeert te vertellen en hoe hij die informatie kan gebruiken om het beter te doen op de test. Onne dacht even na en zei: “Misschien zegt de stem dat ik meer moet studeren.”

Zeker knikte en glimlachte. Ze vertelde Onne over de derde transformatie, namelijk luisteren naar de stem van zekerheid. Dit betekent vertrouwen hebben en in jezelf geloven. Zeker vertelde Onne dat hij slim en capabel was en dat hij het goed kon doen op de test als hij zijn best deed.

Onne voelde zich iets beter na een gesprek met zijn zus, maar hij was nog steeds nerveus over de test. Zeker stelde dus de vierde transformatie voor – actie ondernemen. Ze hielp Onne met het bedenken van een studieplan en ze oefenden samen enkele van de testvragen. Onne voelde zich beter voorbereid en zelfverzekerder naarmate de testdag naderde.

Ten slotte vertelde Zeker Onne over de vijfde transformatie – bevriend raken met de twee innerlijke stemmen. Dit betekent accepteren dat iedereen zich soms bang of onzeker voelt, maar ook in zichzelf geloven en die angsten niet laten tegenhouden. Ze herinnerde Onne eraan dat zelfs als hij het niet goed deed op de test, dit niet betekende dat hij een mislukking was of dat hij moest opgeven.

Op de dag van de test haalde Onne diep adem en herinnerde zich alles wat zijn zus hem had verteld. Hij negeerde de stem van onzekerheid, gebruikte het als inspiratie en vermaak, luisterde naar de stem van zekerheid, ondernam actie door te studeren en zich voor te bereiden, en raakte bevriend met de twee innerlijke stemmen door in zichzelf te geloven en zijn gevoelens te accepteren.

Toen Onne zijn testresultaten kreeg, zag hij dat hij het goed had gedaan! Hij was trots op zichzelf en zijn zus dankbaar dat ze hem had geholpen zijn angsten te overwinnen. Vanaf die dag, wanneer hij zich nerveus of bang voelde, herinnerde hij zich de vijf transformaties en voelde hij zich zelfverzekerder.

En dus gingen Onne en Zeker naar bed met gelukkige gedachten in hun hoofd, wetende dat ze elkaar op een geweldige manier hadden geholpen. Het einde.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?