Onne en Zeker: Angst voor het Duister overwinnen

De verhaaltjes leeftijd 4+ zijn opzettelijk in – voor ouders begrijpelijke taal – geschreven. Er is dus (bewust) extra uitleg nodig tijdens het voorlezen aan de kleintjes. Dit zorgt voor een extra ouder-kind band. 

Deel Avontuur

Er was eens een jonge jongen genaamd Onne die bang was voor het donker. Elke nacht, als het tijd was om naar bed te gaan, lag hij in zijn bed, rillend en bang, niet in staat om te slapen. Zijn zus, Zeker, die drie jaar ouder was, probeerde hem altijd te troosten en te kalmeren, maar niets leek te werken.

Op een avond, nadat Onne al naar bed was gegaan, hoorde Zeker hem huilen in zijn kamer. Ze ging hem controleren en trof hem trillend aan onder zijn deken, zijn ogen wijd open, starend in het donker.

“H?®, Onne,” zei ze zachtjes, “wat is er aan de hand?”

“Ik ben bang”, antwoordde hij, zijn stem trillend.

“Bang voor wat?” Zeker gevraagd.

“Het donker”, zei Onne. “Ik hou er niet van. Het is eng.”

Zeker ging op de rand van Onne’s bed zitten en legde haar hand op zijn schouder. “Weet je, Onne, het donker is niet eng. Het is gewoon de afwezigheid van licht. Er is niets om bang voor te zijn.”

Onne schudde zijn hoofd. “Maar ik kan er niets aan doen. Ik heb altijd het gevoel dat iets me gaat pakken.”

Zeker glimlachte. “Ik weet het, Onne. Dat is je stem van onzekerheid die praat. Maar je hoeft er niet naar te luisteren. Je kunt het als inspiratie gebruiken, weet je nog?”

Onne keek verward naar Zeker. “Hoe bedoel je?”

“Nou,” legde Zeker uit, “als je die stem in je hoofd hoort die je vertelt dat iets je gaat halen, kun je het gebruiken als inspiratie om manieren te vinden om je veilig en geborgen te voelen.”

Onne dacht hier even over na. “Hoe doe ik dat?”

Zeker grijnsde. “Daar komt de stem van zekerheid om de hoek kijken. Je moet in plaats daarvan naar die stem luisteren. De stem die je vertelt dat je veilig bent en dat alles goed komt.”

Onne keek naar Zeker, zijn ogen verwijdden zich. “Ik heb een stem van zekerheid?”

“Natuurlijk wel”, zei Zeker, terwijl hij hem op de hand klopte. “Dat doen we allemaal. En je kunt het gebruiken om je veilig en geborgen te voelen, zelfs in het donker.”

Onne glimlachte en voelde zich iets beter. “Ok?®. Hoe doe ik dat?”

Zeker stond op van het bed en ging naar het raam. “Kijk naar buiten, Onne. Wat zie je?”

Onne kroop uit bed en ging naar het raam, turend in de duisternis. “Ik zie de sterren”, zei hij zachtjes.

Zeker knikte. “Dat klopt. De sterren. Ze zijn er altijd, zelfs in het donker. En ze zijn mooi, nietwaar?”

Onne glimlachte en knikte met zijn hoofd. “Ja, dat zijn ze.”

“Dat is je stem van zekerheid die praat,” zei Zeker, terwijl hij zich omdraaide naar Onne. “De stem die de goede dingen in het leven ziet. De dingen die je een veilig en gelukkig gevoel geven.”

Onne keek naar Zeker en voelde zich iets zelfverzekerder. “Dus, wat moet ik nu doen?”

“Nou,” zei Zeker, “je kunt beginnen met je voor te stellen dat de sterren je vrienden zijn. Ze zijn er altijd, waken over je en houden je veilig. En als je bang bent, kun je naar ze opkijken en onthouden dat je niet alleen bent.”

Onne knikte en voelde zich al wat beter. “Ok?®. Dat ga ik proberen.”

“Goed”, zei Zeker, terwijl hij Onne weer in bed stopte. “En als je je ooit weer bang voelt, onthoud dan dat de sterren er altijd zijn, helder schijnen, net als je stem van zekerheid.”

Onne glimlachte en voelde zich veilig en geborgen. “Bedankt, Zeker. Jij bent de beste.”

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?