Onne en Zeker: conflict in de klas overwinnen

De verhaaltjes leeftijd 4+ zijn opzettelijk in – voor ouders begrijpelijke taal – geschreven. Er is dus (bewust) extra uitleg nodig tijdens het voorlezen aan de kleintjes. Dit zorgt voor een extra ouder-kind band. 

Deel Avontuur

Toen de zon begon onder te gaan en de sterren begonnen te fonkelen, zaten Onne en Zeker in hun knusse bedden, klaar voor een verhaaltje voor het slapengaan.

Zeker keek naar Onne en vroeg: “H?®, Onne, herinner je je de tijd dat je problemen had met je leraar?”

Onne kreunde: “Ugh, ik wil er niet aan denken. Ik werd er zo zenuwachtig en bang van.”

Zeker glimlachte en zei: “Maar vergeet niet dat we hebben geleerd hoe we de vijf transformaties kunnen gebruiken om met dat soort moeilijke situaties om te gaan. Wil je dat ik je er een verhaal over vertel?”

Onne knikte met zijn hoofd, benieuwd hoe zijn zus het verhaal zou vertellen.

“Ok?®,” begon Zeker, “Dus op een dag zat Onne op school en had hij het moeilijk met zijn leraar. Hij hield niet van de manier waarop de leraar hem behandelde en het maakte hem erg overstuur.”

Onne onderbrak: “Ja, en ik wist niet wat ik eraan moest doen. Ik had het gevoel dat ik niets kon zeggen.”

Zeker stelde hem gerust: “Dat is ok?®, Onne. Het is normaal om je soms zo te voelen. Maar vergeet niet dat we de vijf transformaties kunnen gebruiken om ons beter te voelen.”

Onne knikte, benieuwd naar meer.

“Dus,” vervolgde Zeker, “De eerste transformatie is het negeren van de stem van onzekerheid in je hoofd. Weet je nog wat de stem van onzekerheid is?”

Onne dacht even na en zei toen: “Het is wanneer ik me echt nerveus en bang voel, alsof ik niets goed kan doen.”

“Dat klopt,” zei Zeker. “En de tweede transformatie is om die stem van onzekerheid te gebruiken als amusement en inspiratie. Kun je bedenken hoe je die stem op een positieve manier zou kunnen gebruiken?”

Onne dacht even na en zei toen: “Nou, misschien kan ik proberen dingen anders te doen, en dan zou de stem van onzekerheid niet zo luid zijn.”

Zeker glimlachte: “Precies! En de derde transformatie is luisteren naar de stem van zekerheid in je hoofd. Kun je je herinneren wat de stem van zekerheid is?”

Onne knikte en zei: “Het is wanneer ik me zelfverzekerd en dapper voel, alsof ik alles kan doen.”

“Klopt”, zei Zeker. “En de vierde transformatie is om actie te ondernemen op basis van wat je hebt geleerd van de eerste drie transformaties. Onne, wat heb je in het verhaal gedaan om actie te ondernemen?”

Onne dacht even na en zei toen: “Ik sprak met mijn leraar en vertelde haar hoe ik me voelde.”

“Dat klopt,” zei Zeker. “En de vijfde transformatie is om bevriend te raken met de twee innerlijke stemmen, de stem van onzekerheid en de stem van zekerheid. Weet je nog waarom dat belangrijk is?”

Onne dacht even na en zei toen: “Omdat ik me soms nerveus voel en soms zelfverzekerd, en het is ok?® om beide te hebben.”

Zeker glimlachte: “Precies! En zo leerde Onne omgaan met zijn moeilijke situatie met zijn leraar. Hij gebruikte de vijf transformaties en het hielp hem zich beter te voelen.”

Onne glimlachte en voelde zich trots op zichzelf omdat hij leerde omgaan met zijn emoties.

“Bedankt voor het verhaal, Zeker,” zei Onne, terwijl hij dieper in zijn covers kroop.

Zeker glimlachte: “Altijd, Onne. Zoete dromen.”

En daarmee vielen de broers en zussen in slaap, zich veilig voelend in de wetenschap dat ze elke situatie met de vijf transformaties aankonden. Het einde.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?