Onne en Zeker: De Geruchtenmolen

De verhaaltjes leeftijd 4+ zijn opzettelijk in – voor ouders begrijpelijke taal – geschreven. Er is dus (bewust) extra uitleg nodig tijdens het voorlezen aan de kleintjes. Dit zorgt voor een extra ouder-kind band. 

Deel Avontuur

Toen de zon begon onder te gaan en de maan hoog aan de hemel opkwam, maakten Onne en Zeker zich klaar om naar bed te gaan. Terwijl ze zich onder hun dekens nestelden, deelde Onne met Zeker iets dat hem dwarszat.

“Ik hoorde vandaag een gerucht op school”, zei Onne, zijn stem trillend.

“Wat voor gerucht?” Zeker vroeg, haar wenkbrauw gefronst van bezorgdheid.

Onne aarzelde voordat hij toegaf: “Mensen zeggen dat we vals hebben gespeeld bij onze laatste wiskundetest.”

Security’s ogen verwijdden zich van verbazing voordat ze een kleine lach uitliet. “Dat is belachelijk! Je weet dat we nooit zouden valsspelen. Laten we die domme geruchten negeren.”

Onne keek sceptisch, maar Zeker vervolgde: “Weet je nog wat we hebben geleerd over de vijf transformaties? We kunnen ze gebruiken om ons te helpen met dit gerucht om te gaan.”

Onne knikte en herinnerde zich de lessen die ze hadden geleerd over de stemmen in hun hoofd.

“De eerste transformatie is het negeren van de stem van onzekerheid,” legde Zeker uit. “Die geruchten zijn gewoon de stem van onzekerheid van iemand anders. We kennen de waarheid over onszelf en dat is wat er echt toe doet.”

Onne dacht na over wat Zeker zei en begon zich langzaam beter te voelen. Maar hij voelde zich nog steeds een beetje verdrietig en gefrustreerd dat mensen onware dingen over hen zeiden.

“Dat is waar de tweede transformatie binnenkomt,” zei Zeker. “We kunnen deze stem van onzekerheid gebruiken als amusement en inspiratie. We kunnen lachen om de domme geruchten en het gebruiken als inspiratie om nog beter te worden.”

Onne glimlachte en voelde zich al beter. Hij realiseerde zich dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over de geruchten en zich gewoon konden concentreren op het doen van hun best.

“Maar wat als mensen over ons blijven praten?” Vroeg Onne, nog steeds een beetje bezorgd.

“Dat is waar de derde transformatie binnenkomt,” zei Zeker. “We kunnen luisteren naar de stem van zekerheid en onszelf vertrouwen. We weten dat we niet vals hebben gespeeld en dat is wat er echt toe doet. We kunnen zelfverzekerd en trouw blijven aan onszelf.”

Onne knikte en voelde zich zelfverzekerder met elk voorbijgaand moment.

“Maar we kunnen het niet volledig negeren,” zei Zeker. “Daar komt de vierde transformatie om de hoek kijken. We moeten actie ondernemen en met onze leraar of ouders praten over wat er aan de hand is. Op die manier kunnen we onze naam zuiveren en een einde maken aan de geruchten.”

Onne was het daarmee eens en voelde zich veel beter wetende dat ze actie konden ondernemen om hun naam te zuiveren.

“En ten slotte is de vijfde transformatie om bevriend te raken met de twee stemmen,” zei Zeker. “We kunnen leren accepteren dat er altijd negatieve stemmen zullen zijn, maar we kunnen ons ook richten op het positieve en ons omringen met mensen die ons steunen.”

Onne glimlachte en voelde zich dankbaar voor de wijze woorden van zijn zus. Hij omhelsde haar stevig en bedankte haar dat ze hem door deze moeilijke tijd heen hielp.

Toen ze in slaap vielen, realiseerde Onne zich dat de stemmen in zijn hoofd hem niet hoefden te beheersen. Hij had de macht om te kiezen hoe hij erop reageerde en hoe hij met moeilijke situaties omging. En met de hulp van zijn zus en de vijf transformaties wist hij dat hij alles kon overwinnen.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?