Onne en Zeker: Leren om woede te beheersen

Deel Avontuur

Onne had een heel slechte dag. Eerst werd hij laat wakker en miste hij zijn bus. Toen vergat hij thuis zijn huiswerk en werd hij uitgescholden door zijn leraar. Als klap op de vuurpijl lachten zijn klasgenoten hem uit tijdens de pauze. Toen hij naar huis liep, voelde hij zich boos en gefrustreerd, en zijn innerlijke stem van onzekerheid bleef hem vertellen dat hij een loser was.

Zeker merkte dat er iets mis was met haar broer zodra hij de deur binnenliep. Ze kon zien dat hij overstuur was en ze vroeg hem wat er aan de hand was. Onne vertelde haar alles wat er die dag was gebeurd en hoe boos en gefrustreerd hij zich voelde. Zeker luisterde goed en toen legde ze hem uit dat hij niet alleen was, en dat iedereen wel eens boos wordt.

“Onne, woede is een natuurlijke emotie, maar het is belangrijk om te leren hoe je het kunt beheersen,” zei Zeker. “Herinner je je de vijf transformaties waarover we leerden? De tweede gaat over het gebruik van de stem van onzekerheid als amusement en inspiratie. Kun je iets grappigs bedenken over wat er vandaag is gebeurd?”

Onne dacht er even over na, en toen herinnerde hij zich hoe zijn schoenveters tijdens de pauze waren losgemaakt en hoe hij was gestruikeld en gevallen voor zijn klasgenoten. Hij had zich zo geschaamd, maar nu kon hij de grappige kant ervan zien.

“Ik denk dat het best grappig was toen ik viel,” zei Onne glimlachend.

“Dat is de geest!” zei Zeker. “Laten we nu doorgaan naar de derde transformatie. We moeten ons concentreren op de positieve dingen in ons leven en de stem van zekerheid gebruiken om ons te leiden. Kun je iets goeds bedenken dat vandaag is gebeurd?”

Onne dacht er even over na, en toen herinnerde hij zich hoe zijn vriend hem had geholpen zijn boeken op te pakken toen hij ze in de gang liet vallen.

“Nou, mijn vriend hielp me mijn boeken op te halen toen ik ze liet vallen,” zei Onne. “Dat was aardig van hem.”

“Dat is geweldig,” zei Zeker. “Laten we nu doorgaan naar de vierde transformatie. We moeten actie ondernemen om de situatie te veranderen. Wat kunnen we doen om dingen beter te maken?”

Onne dacht er even over na, en toen realiseerde hij zich dat hij met zijn leraar kon praten en uitleggen waarom hij zijn huiswerk was vergeten.

“Ik kan met mijn leraar praten en uitleggen wat er is gebeurd”, zegt Onne. “Misschien begrijpt ze het wel.”

“Dat is een goed idee”, zegt Zeker. “Laten we nu doorgaan naar de vijfde transformatie. We moeten bevriend raken met de twee innerlijke stemmen, de stem van onzekerheid en de stem van zekerheid. We moeten leren leven met beide kanten van het leven. Kun je dat?”

Onne dacht er even over na en toen besefte hij dat hij in elke situatie kon proberen het goede te zien, zelfs als hij zich boos of gefrustreerd voelde.

“Ik zal mijn best doen om in elke situatie het goede te zien”, aldus Onne.

Zeker glimlachte en omhelsde haar broer. “Ik weet dat je dat zult doen”, zei ze. “En ik zal hier zijn om je te helpen.”

Vanaf die dag probeerde Onne zijn woede en frustratie te beheersen door de vijf transformaties te gebruiken. Hij probeerde de grappige kant van de dingen te zien, zich te concentreren op het positieve, actie te ondernemen om de situatie te veranderen en bevriend te raken met zijn twee innerlijke stemmen. Met de hulp van Zeker leerde hij hoe hij op een gezonde manier met zijn emoties kon omgaan en voelde hij zich veel beter over zichzelf.

Terwijl ze op de bank zaten, wendde Zeker zich tot Onne en zei: “Weet je, Onne, je bent een behoorlijk coole broer. Je bent slim, grappig en aardig. Laat niemand je iets anders vertellen.”

Zekerwatchte Onne even en sprak toen rustig: “Onne, ik weet dat je nu boos bent. Maar je hoeft je er niet door te laten beheersen. Je kunt ervoor kiezen om het los te laten en verder te gaan.”

Onne fronste zijn wenkbrauwen: “Maar hoe? Het is moeilijk om zomaar te vergeten wat er is gebeurd.”

“Ik weet dat het moeilijk is,” beaamde Zeker, “maar dat is waar de tweede transformatie om de hoek komt kijken. In plaats van de stem van onzekerheid de overhand te laten nemen, kunnen we die als inspiratie gebruiken. Wat kunnen we van deze situatie leren? Wat kunnen we de volgende keer anders doen?”

Onne dacht even na en zei toen langzaam: “Ik zou kunnen proberen om met het andere team te praten en te kijken of we een beter plan voor de volgende keer kunnen uitwerken. En misschien kan ik meer oefenen zodat ik beter voorbereid ben.”

“Precies”, zei Zeker met een glimlach. “Dat is de derde transformatie – jezelf laten leiden door de stem van zekerheid. We kunnen ons concentreren op de positieve dingen die we kunnen doen om te verbeteren, in plaats van vast te lopen in negatieve gedachten.”

Onne knikte bedachtzaam en voelde zich al iets beter. “Ik denk dat ik het begrijp”, zei hij.

Zeker klopte op zijn schouder. “Goed. En vergeet niet dat de vierde transformatie actie ondernemen is. Dus laten we met het andere team gaan praten en kijken wat we kunnen doen om het de volgende keer beter te maken.”

Samen gingen Onne en Zeker naar het andere team en hadden een productief gesprek over hoe ze effectiever konden samenwerken. Onne was trots op zichzelf omdat hij actie ondernam en probeerde dingen beter te maken. En hij wist dat hij altijd op Zeker kon vertrouwen om hem door moeilijke situaties te loodsen.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?