Onne en Zeker: omgaan met verlies

De verhaaltjes leeftijd 4+ zijn opzettelijk in – voor ouders begrijpelijke taal – geschreven. Er is dus (bewust) extra uitleg nodig tijdens het voorlezen aan de kleintjes. Dit zorgt voor een extra ouder-kind band. 

Deel Avontuur

In een land vol groene weiden en hoge bomen woonden twee broers en zussen genaamd Onne en Zeker. Onne was een kleine jongen die graag met zijn hond speelde, Spot, en Zeker was zijn oudere zus die hem altijd in de gaten hield.

Op een dag, terwijl ze aan het spelen waren, raakte Spot geblesseerd en overleed. Onne was diepbedroefd en wist niet hoe hij moest omgaan met het verlies van zijn geliefde huisdier. Hij begon zich bang en onzeker te voelen en zijn geest was gevuld met droevige gedachten.

Zeker merkte dat Onne het moeilijk had en ze wist dat ze hem moest helpen. Ze nam Onne mee naar een rustige plek aan de rivier, waar ze konden zitten en praten. Ze vertelde Onne dat het ok?® was om je verdrietig te voelen en dat het normaal was om te rouwen.

Onne vroeg Zeker hoe hij kon stoppen met zich zo verdrietig te voelen, en ze vertelde hem over de vijf transformaties. Ze legde hem uit dat de stem van onzekerheid degene was die hem bang en verdrietig maakte, en dat hij moest proberen die stem te negeren. In plaats daarvan vertelde ze hem om die stem te gebruiken als inspiratie om alle gelukkige herinneringen die hij met Spot had te herinneren.

Zeker sprak ook met Onne over de stem van zekerheid, die hem een beter gevoel gaf. Ze moedigde Onne aan om naar die stem te luisteren en zich te concentreren op de goede dingen in zijn leven.

Samen haalden ze diep adem en oefenden ze enkele coping-mechanismen, zoals een wandeling maken, foto’s van Spot tekenen en met hem over hun favoriete herinneringen praten. Onne begon zich beter te voelen en hij besefte dat het ok?® was om je soms verdrietig te voelen.

Toen ze terug naar huis liepen, herinnerde Zeker Onne eraan dat de stem van onzekerheid en de stem van zekerheid er altijd zou zijn, maar hij moest met beide leren leven. Ze vertelde hem dat het belangrijk was om vrienden te zijn met beide innerlijke stemmen en dat hij altijd op haar kon rekenen om hem door moeilijke tijden heen te helpen.

Uiteindelijk, toen ze thuiskwamen, omhelsde Onne Zeker en zei: “Bedankt dat je me hebt geholpen, Sis. Ik voel me nu veel beter.” Zeker glimlachte en omhelsde hem terug: “Ik ben er altijd voor je, kleine bro.”

En zo leerde Onne een waardevolle les over omgaan met verlies en omgaan met verdriet. Hij wist dat hoewel hij zich soms verdrietig voelde, hij de vijf transformaties altijd kon gebruiken om zich beter te voelen.

Het einde.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?