Onne en Zeker: veilig online blijven

De verhaaltjes leeftijd 4+ zijn opzettelijk in – voor ouders begrijpelijke taal – geschreven. Er is dus (bewust) extra uitleg nodig tijdens het voorlezen aan de kleintjes. Dit zorgt voor een extra ouder-kind band. 

Deel Avontuur

Toen de zon begon onder te gaan en de sterren aan de hemel twinkelden, maakten Onne en Zeker zich klaar om naar bed te gaan. Ze poetsten hun tanden, trokken hun pyjama aan en nestelden zich in hun knusse bed.

Onne maakte zich een beetje zorgen over iets dat eerder op de dag was gebeurd. Hij had met zijn tablet gespeeld en had online wat vreemde dingen gezien. Hij wist niet of hij er iemand over moest vertellen of dat hij iets verkeerd had gedaan.

Zeker merkte dat Onne zich zorgen leek te maken en vroeg hem wat hem bezighield. Onne legde uit wat er was gebeurd en Zeker luisterde aandachtig. Ze wist precies wat ze moest doen.

“Laten we de vijf transformaties gebruiken om erachter te komen wat we kunnen doen om online veilig te blijven,” zei Zeker met een glimlach.

Onne wist niet wat de vijf transformaties waren, dus Zeker legde ze hem uit. Ze vertelde hem dat iedereen twee stemmen in zijn hoofd heeft – de stem van onzekerheid en de stem van zekerheid. De stem van onzekerheid is degene die je bezorgd of bang maakt, terwijl de stem van zekerheid je helpt je zelfverzekerd en veilig te voelen.

“Ten eerste moeten we de stem van onzekerheid negeren,” zei Zeker. “We willen niet dat het ons controleert.”

Onne knikte met zijn hoofd en Zeker ging verder. “Vervolgens kunnen we de stem van onzekerheid gebruiken als amusement en inspiratie. Dat betekent dat we ervan kunnen leren en het kunnen gebruiken om goede beslissingen te nemen.”

Onne begon zich al beter te voelen. “Wat is de derde transformatie?” vroeg hij.

“De derde transformatie is om te luisteren naar de stem van zekerheid,” zei Zeker. “Dat betekent dat we altijd op onze instincten moeten vertrouwen en weten wat goed en fout is. We moeten altijd veilig online zijn.”

Onne voelde zich nu zelfverzekerder. “Hoe zit het met de vierde transformatie?” vroeg hij.

Zeker glimlachte. “Dan ondernemen we actie. We zorgen ervoor dat we online veilig zijn door alleen te praten met mensen die we kennen en vertrouwen, en geen persoonlijke informatie te delen met vreemden.”

Onne voelde zich nu veel beter. “Wat is de vijfde transformatie?” vroeg hij.

“De vijfde transformatie is om bevriend te raken met de twee stemmen,” zei Zeker. “Dat betekent dat we moeten accepteren dat zowel de stem van onzekerheid als de stem van zekerheid altijd bij ons zal zijn. We moeten er gewoon voor zorgen dat we naar de juiste luisteren.”

Onne voelde zich veel beter nu hij de vijf transformaties begreep. Hij bedankte Zeker voor het leren over online veiligheid en verantwoord gebruik van sociale media.

Samen sloten Onne en Zeker hun ogen en vielen in slaap, wetende dat ze veilig en beschermd waren. En Onne voelde zich gelukkig wetende dat hij iets nieuws had geleerd dat hem zou helpen online veilig te blijven.

Het einde.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?