Onne en Zeker: veilig online blijven

Deel Avontuur

Onne was altijd nieuwsgierig naar het internet. Hij hield ervan om door zijn favoriete websites te bladeren en online met zijn vrienden te chatten. Hij wist echter niet veel over online veiligheid en de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van sociale media.

Op een dag merkte zijn zus Zeker dat Onne veel tijd online doorbracht en besloot met hem te praten. “H?® Onne, kunnen we even praten?” vroeg ze.

“Tuurlijk”, antwoordde Onne, nieuwsgierig naar wat zijn zus wilde zeggen.

“Ik merkte dat je veel tijd op internet doorbrengt. Dat is ok?®, maar je moet voorzichtig zijn. Er zijn mensen die je misschien willen schaden of je persoonlijke gegevens willen stelen,” zei Zeker, haar stem stevig maar vriendelijk.

Onne was verbaasd. Hij heeft nooit nagedacht over de gevaren van het internet. “Wat kan ik doen om veilig te blijven?” vroeg hij.

“Ten eerste moet je de stem van onzekerheid negeren. Wees niet bang voor het internet, maar wees voorzichtig. Gebruik de stem van onzekerheid als inspiratie om te leren hoe je jezelf kunt beschermen,” zei Zeker, herinnerend aan de eerste transformatie.

Onne knikte en begreep wat zijn zus bedoelde. “Ok?®, wat kan ik nog meer doen?” vroeg hij.

“Ten tweede kun je altijd met mij of papa en mama praten als je ergens niet zeker van bent. We kunnen je helpen goede beslissingen te nemen en veilig te blijven,” zei Zeker geruststellend.

Onne glimlachte en voelde zich al beter. “Bedankt, sis. Wat kan ik nog meer doen?”, vroeg hij, benieuwd naar meer informatie.

“Ten derde, luister naar de stem van zekerheid. Vertrouw op je instincten en gebruik je gezonde verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook,” zei Zeker, herinnerend aan de derde transformatie.

Onne knikte weer, onder de indruk van de wijsheid van zijn zus. “Ok?®, ik begrijp het. Hoe zit het met de vierde transformatie?”, vroeg hij.

“Ten vierde, onderneem actie. Bescherm uw persoonlijke gegevens en houd uw wachtwoorden veilig. Deel niet te veel online en vraag altijd om toestemming voordat je iets over iemand anders deelt,” zei Zeker, en benadrukte het belang van online verantwoordelijkheid.

Onne luisterde aandachtig en maakte mentale aantekeningen. “Ok?®, ik zal mijn best doen om online verantwoordelijk te zijn. Hoe zit het met de vijfde transformatie?” vroeg hij, nieuwsgierig naar de laatste transformatie.

“Ten vijfde, sluit vriendschap met de twee innerlijke stemmen. Geniet van je tijd online, maar vergeet ook niet om de verbinding te verbreken en tijd door te brengen met je familie en vrienden in de echte wereld. Balans is de sleutel,” zei Zeker, hartelijk glimlachend naar haar broertje.

Onne grijnsde en voelde zich dankbaar voor het advies van zijn zus. “Bedankt, Zeker. Je bent de beste!”, zei hij en gaf haar een dikke knuffel.

Vanaf die dag was Onne online voorzichtiger en verantwoordelijker. Hij vond het nog steeds leuk om op internet te surfen en met zijn vrienden te chatten, maar hij was zich meer bewust van de risico’s en nam stappen om zichzelf te beschermen.

Het einde.

Onne en Zeker hebben een belangrijke les geleerd over online veiligheid en de vijf transformaties. Ze konden deze technieken gebruiken om veilig te blijven en te genieten van hun tijd online. Vergeet niet, wees altijd voorzichtig en verantwoordelijk bij het gebruik van internet.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?