Onne vindt zijn stem

Deel Avontuur

Onne werd nerveus wakker. Vandaag was de eerste dag van het vijfde leerjaar en hij begon op een nieuwe school. Hij was altijd verlegen geweest en had moeite om zich uit te spreken in de klas. Zijn oudere zus, Zeker, was altijd zelfverzekerd en extravert geweest. Onne bewonderde haar, maar kon niet dezelfde moed in zichzelf vinden.

Terwijl ze naar school liepen, kletsten Onne en Zeker over hun zomervakantie. Onne luisterde aandachtig terwijl Zeker alle spannende plaatsen beschreef die ze had bezocht. Hij wenste dat hij meer op haar kon lijken, maar hij wist dat hij dat niet was.

Toen ze op school aankwamen, begon Onne’s hart te kloppen. De gangen waren vol met studenten en hij had het gevoel dat hij verdwaalde in de zee van mensen. Zijn handpalmen waren bezweet en zijn maag zat in knopen.

Zeker merkte Onne’s ongemak op en vroeg hem wat er aan de hand was. Onne aarzelde, maar vertrouwde haar uiteindelijk toe dat hij nerveus was om zich in de klas uit te spreken. Zeker luisterde en moedigde hem aan om de vijf transformaties te gebruiken om zijn angst te overwinnen.

“Onne, onthoud de eerste transformatie,” zei Zeker. “Negeer de stem van onzekerheid die je vertelt dat je het niet kunt doen.”

Onne knikte, haalde diep adem en probeerde de negatieve gedachten opzij te schuiven. Hij volgde Zeker naar zijn klaslokaal, waar de leraar hem aan de klas voorstelde.

Naarmate de dag vorderde, had Onne moeite om zich te concentreren. Hij kon het gevoel niet van zich afschudden dat iedereen naar hem keek en hem veroordeelde. Toen de leraar een vraag stelde, wist Onne het antwoord, maar was te bang om zich uit te spreken.

Zeker merkte Onne’s stilte op en boog zich naar hem toe. “Denk aan de tweede transformatie”, fluisterde ze. “Gebruik de stem van onzekerheid als inspiratie. Wat kun je ervan leren?”

Onne dacht er even over na. Hij realiseerde zich dat zijn angst om zich uit te spreken voortkwam uit een angst om ongelijk te hebben. Hij wilde zich niet in verlegenheid brengen voor de klas.

De derde transformatie schoot me te binnen. Onne herinnerde zich dat hij een stem van zekerheid in zich had, en hij begon zich daar in plaats daarvan op te concentreren. Hij herinnerde zichzelf aan alle keren dat hij het goed had gedaan op school en voelde zich trots op zichzelf.

Met hervonden zelfvertrouwen stak Onne zijn hand op en beantwoordde een vraag correct. De klas applaudisseerde en Onne voelde een golf van trots.

De vierde transformatie was nu nodig. Onne moest actie ondernemen. Hij besloot dat hij zou proberen om meer te spreken in de klas, zelfs als hij niet zeker wist of hij gelijk had.

In de daaropvolgende dagen bleef Onne oefenen met de vijf transformaties. Hij merkte dat hij zich meer op zijn gemak begon te voelen in de klas. Zijn leraar prees hem voor zijn deelname en hij begon zelfs nieuwe vrienden te maken.

Op een dag worstelde Onne met een wiskundig probleem. Hij had geprobeerd het zelf op te lossen, maar kwam er niet uit. Hij stond op het punt om op te geven toen Zeker zijn kamer binnenkwam.

“H?®, Onne, wat is er aan de hand?” vroeg ze, terwijl ze zijn frustratie opmerkte.

“Ik kan dit wiskundige probleem niet achterhalen,” zei Onne, zich verslagen voelend.

“Denk aan de vijfde transformatie,” zei Zeker. “Sluit vriendschap met de twee innerlijke stemmen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Het is ok?® om hulp te vragen.”

Onne besefte dat Zeker gelijk had. Hij was zo gefocust geweest op het proberen om alles alleen te doen dat hij vergeten was dat hij mensen had die hem konden helpen. Hij vroeg Zeker om hulp bij het wiskundeprobleem en samen losten ze het op.

Vanaf die dag had Onne meer vertrouwen in zichzelf. Hij bleef de vijf transformaties gebruiken wanneer hij zich onzeker of bang voelde, en hij merkte dat ze hem altijd hielpen.

Het einde.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?