Plankenkoorts overwinnen

Deel Avontuur

Onne keek er al weken naar uit om zijn speech in de klas te geven. Hij had een onderwerp gekozen waar hij gepassioneerd over was en had talloze uren besteed aan onderzoek en oefenen. Naarmate de dag van de toespraak naderde, begon hij zich echter steeds nerveuzer te voelen. De stem van onzekerheid in zijn hoofd begon het over te nemen en vertelde hem dat hij het ging verknoeien en zichzelf in verlegenheid zou brengen in het bijzijn van zijn klasgenoten.

Zijn oudere zus, Zeker, merkte dat Onne zich angstig voelde en benaderde hem terwijl hij aan de keukentafel zat met zijn aantekeningen voor zich uitgespreid.

“Onne, is alles in orde?” vroeg ze, terwijl ze een troostende hand op zijn schouder legde.

Onne keek haar bezorgd aan. “Ik ben gewoon heel nerveus over mijn speech”, gaf hij toe. “Wat als ik alles vergeet wat ik wil zeggen?”

Zeker glimlachte geruststellend. “Herinner je je de eerste transformatie die we leerden? Negeer de stem van onzekerheid in je hoofd. Het is normaal om je nerveus te voelen voor een groot evenement als dit, maar je kunt je er niet door laten beheersen.”

Onne knikte, haalde diep adem en probeerde de negatieve gedachten uit zijn hoofd te duwen. Zeker ging naast hem zitten en haalde een notitieboekje tevoorschijn.

“Laten we samen je toespraak oefenen”, opperde ze. “Ik zal je publiek zijn en je wat feedback geven.”

Onne voelde een knoop in zijn maag toen hij begon te praten. Zijn stem trilde en hij struikelde over enkele van zijn woorden. Maar Zeker luisterde aandachtig en gaf hem enkele nuttige tips over hoe hij kon verbeteren.

“Geweldig gedaan, Onne! Je gebruikt nu de tweede transformatie”, prees ze. “Gebruik je stem van onzekerheid als vermaak en inspiratie. In plaats van je zorgen te maken over wat er mis kan gaan, moet je nadenken over wat je van deze ervaring kunt leren en hoe je ervan kunt profiteren.”

Onne probeerde zich te concentreren op de positieve aspecten van het geven van zijn toespraak. Hij dacht na over hoe trots hij zich zou voelen als hij het goed deed en hoe interessant zijn klasgenoten zijn onderwerp zouden vinden.

“Dat is het, Onne! Je gebruikt nu de derde transformatie,” moedigde Zeker aan. “Laat je leiden door de stem van zekerheid. Focus op je zelfvertrouwen, inspiratie en creativiteit.”

Onne begon zich zelfverzekerder en enthousiaster te voelen over zijn toespraak. Hij oefende nog een paar keer voor Zeker, waarbij hij zich elke keer comfortabeler en beter voorbereid voelde.

Eindelijk brak de dag van de toespraak aan. Onne werd vroeg wakker en nam zijn aantekeningen nog een laatste keer door. Hij was nog steeds een beetje nerveus, maar hij herinnerde zich de vierde transformatie en ondernam actie. Hij stond rechtop, keek naar zijn klasgenoten en sprak duidelijk en zelfverzekerd.

Toen hij klaar was met zijn toespraak, barstte de zaal in applaus uit. Onne voelde een roes van trots en opluchting. Hij had het gedaan! Hij liep terug naar zijn stoel, met het gevoel dat hij de wereld kon veroveren.

Zekermet hem met een dikke knuffel. “Ik ben zo trots op je, Onne! Je hebt het geweldig gedaan.”

Onne grijnsde van oor tot oor. “Bedankt, Zeker. Ik had het niet kunnen doen zonder jouw hulp.”

Ze liepen samen het klaslokaal uit, de zon scheen fel buiten. “Denk aan de vijfde transformatie”, herinnerde Zeker hem eraan. “Het leven zit vol goede en slechte dingen. Je zult zowel de stem van onzekerheid als de stem van zekerheid tegenkomen. De beste manier om ermee om te gaan is om bevriend te raken met beide innerlijke stemmen en ze in je voordeel te gebruiken.”

Onne knikte en voelde zich dankbaar voor de steun en wijsheid van zijn oudere zus. Hij wist dat hij nog veel meer uitdagingen in het leven zou tegenkomen, maar met de vijf transformaties had hij er vertrouwen in dat hij alles kon overwinnen.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?