Terugkaatsen: Onne’s reis naar het omgaan met teleurstelling

Deel Avontuur

Onne was enthousiast om het uit te proberen voor het basketbalteam van de school. Hij was al weken aan het oefenen en had vertrouwen in zijn vaardigheden. Maar toen de spelerslijst werd gepost, stond zijn naam er niet op. Hij voelde zich teleurgesteld en beschaamd.

Toen hij wegliep van de sportschool, kwam Onne Zeker tegen, die zijn neerslachtige uitdrukking opmerkte. “Wat is er aan de hand, Onne?” Zeker gevraagd.

“Ik heb het team niet gehaald”, antwoordde Onne. “Ik dacht dat ik goed genoeg was, maar ik denk het niet.”

Zeker zette een geruststellende poot op Onne’s schouder. “Het is ok?® om teleurgesteld te zijn, Onne. Maar laat deze tegenslag je niet ontmoedigen. Gebruik het als inspiratie om harder te werken en te verbeteren voor de volgende keer.”

Onne wist niet goed hoe dat moest. Hij wist niet waar hij moest beginnen of waar hij zich op moest concentreren. Zeker merkte zijn verwarring op en stelde voor dat ze de vijf transformaties probeerden te gebruiken om Onne te helpen terug te komen van zijn teleurstelling.

Ze begonnen met de eerste transformatie, het loslaten van negatieve gedachten. Onne sprak over de negatieve gedachten die hij had, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik zal het team nooit maken’. Met de hulp van Zeker leerde hij deze gedachten te erkennen zonder er bij stil te staan en ze los te laten.

Vervolgens gingen ze verder met het transformeren van negatieve emoties in positieve. Onne voelde zich verdrietig en ontmoedigd, maar Zeker moedigde hem aan om zich te concentreren op de positieve aspecten van de ervaring, zoals het plezier dat hij had bij de try-outs en het feit dat hij iets van de ervaring kon leren.

Voor de derde transformatie spraken Onne en Zeker over het vinden van betekenis en doel in de teleurstelling. Onne realiseerde zich dat hij de kans had om deze ervaring te gebruiken om hem te motiveren om harder te werken en zijn basketbalvaardigheden te verbeteren.

De vierde transformatie ging over het visualiseren van succes. Onne stelde zich voor dat hij volgend jaar het team zou maken en hoe trots hij zou zijn dat zijn harde werk zijn vruchten zou afwerpen. Deze visualisatie hielp hem zich meer gemotiveerd en enthousiast te voelen over het oefenen.

Tot slot spraken ze over actie ondernemen en een plan maken om te verbeteren. Onne bedacht een plan om elke dag te oefenen, met een coach te werken en lid te worden van een basketbalcompetitie om zijn vaardigheden te verbeteren en meer ervaring op te doen.

Naarmate de dagen vorderden, werkte Onne hard en gebruikte de vijf transformaties om zijn teleurstelling te verwerken. Hij merkte dat hij nog meer van basketbal begon te genieten, zelfs zonder het team te maken. Hij was trots op zichzelf omdat hij niet opgaf en zijn teleurstelling gebruikte als een manier om hem te motiveren om nog beter te worden.

Uiteindelijk besefte Onne dat teleurstelling een normaal onderdeel van het leven was, maar het hoefde hem niet te defini?½ren. Met behulp van Zeker en de vijf transformaties leerde hij terug te stuiteren en zijn teleurstellingen te gebruiken als een manier om te groeien en te verbeteren.

 Felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse ultrices. Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem. Etiam dignissim diam quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Ultricies integer quis auctor elit. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt. In hac habitasse platea dictumst vestibulum rhoncus est pellentesque elit. Facilisis gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Porttitor massa id neque aliquam 

Je kunt ALLE* avonturen van Onne en Zeker GRATIS online lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren -op onze partnerwebsite- met je emailadres. Daar kun je natuurlijk ook kleurrijke Ebooks en Paperback versies kopen.

Maak Onne en Zeker onderdeel van jouw dagelijkse leven.
Zeker staat klaar om ook jouw - met alles in je leven -te helpen!
Meer weten?